Zawartość białka w typowych produktach

Zawartość białka w typowych produktach

Jedzenie dużej ilości białka wiąże się ze sprawdzaniem każdego produktu, a także jego makroskładników. Wiele jedzenia jest przyjaznego dla sportowców i zawierają sporo białka, który jest budulcem mięśniowym. Sprawdzanie każdego produktu jest bardzo czasochłonne, dlatego warto wydrukować sobie tabele z zawartością białka w typowych produktach, która znajduje się poniżej.

 

Zawartość białka w typowych produktach

Fasola biała 21,4

Pierś z indyka 21,3

Jajko (z podziałem, ponieważ coraz częściej można kupić oddzielnie białko z jajka):
– Białko 10,8
– Żółtko 16,3
Jogurt naturalny 2% 4,3
Kaczka 13,5
Kasza gryczana 12
Kasza jaglana 10,5
Pierś z kurczaka 19,3
Łosoś 19,9
Makrela 22,7
Orzechy arachidowe 25,7
Orzeszki ziemne 26
Pistacje 20,8
Polędwica wołowa 20,1
Ser twarogowy półtłusty 18,7
Soja 34,9
Tuńczyk 22
Zawartość białka podana jest na 100 g produktu. Na tej podstawie można bardzo łatwo ułożyć swój własny jadłospis na cały dzień. Praktycznie każdy produkt posiada białko, a powyżej zostały wymienione najbardziej popularne produkty żywieniowe.

 

Komentarze Facebook

Artykuły użytkownika

Najnowsze

Najczęściej komentowane

Komentarze Facebook